08 Фев. 2019

170 години от раждането на Иван Евстратиев Гешов

170 години от раждането на Иван Евстратиев Гешов
Една статистика през изминалите години показва, че около 330 хиляди души са демотивираните българи – това са тези, които са в трудоспособна възраст, но не учат, не работят и не са регистрирани в Агенцията по заетостта (Бюрото по труда). Това сочат данните от специално целево проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на фондация “Фридрих Еберт”.

Тъй като, и аз дълго време бях част от групата на демотивирани, безработни и обезверени да се захванат с каквото и да е за да изкарват хляба си, реших да си поставя цел – никога повече да не се чувствам обезкуражен. Трябваше ми стимул, който да върне самочувствието ми. Като за целта се върнах назад в историята и се опитах да разбера, кои са онези хора, които никога не са падали духом и какво ги е мотивирало да бъдат успешни в начинанията си. И внезапно, както си шофирам на път за работа по ул. Иван Евстратиев Гешов се питам: “Абе, кой е тоя Гешов, по който минавам с колата всеки ден?” Отговорът ми даде книгата на Тодор Г. Панайотов – “Български издатели и журналисти”. И така – днес 8-ми Февруари 2019г. се навършват точно 170 години от неговото раждане. Кой е той? Какво е работил и как се е мотивирал, ще откриете сами като изследвате неговата биография в тези 5-6 снимки. Споделям това с Вас, поради простата причина, че този труд от няколко странички може да ви въоражи с вяра, целенасоченост и неизчерпаеми количества кураж.

В историята има неща, които не се заличават и дадености които са по-силни от всяко забвение. Империите могат да рухнат, политическите институции могат да загинат, но следите от човешкото присъствие и от човешките дела, следите оставени от поколения и поколения хора на земята, оцеляват за да изплуват на повърхността, когато моментът стане благоприятен.