17 Окт. 2018

13 безплатни съвета от лицето на стодоларовата банкнота

13 безплатни съвета от лицето на стодоларовата банкнота

“Повечето хора не обичат тщеславието у други, колкото и голямо да е то у самите тях, но аз напълно го извинявам, където и да го срещна, защото съм убеден, че то често създава добро за притежателя му и за другите, които са в кръга на неговото действие, и следователно в много случай съвсем не е изключено човек да благодари на Бога за тщеславието си, както и за останалите блага на живота. А сега, щом вече заговорих за благодарене Богу, искам с пълно смирение да призная, че дължа споменатото щастие в досегашния си живот на щедрия Божи промисъл, който ме е насочвал към използваните от мене средства и ги е увенчал с успех. Вярата ми в това ме кара да се надявам, но не и да разчитам, че същата добрина ще ми бъде оказана и занапред, като се продължи това щастие или пък ми се вдъхнат сили да понеса съдбовния обрат, който може да ме сполети, както е сполетявал и други, тъй като само Бог знае какво ме чака в бъдеще, а в неговата власт е да ни благославя дори и в неволите ни.”

Въпреки че, Бенджамин Франклин не посещава църковните проповеди много често, той никога не се е съмнявал например в съществуването на божеството и че то е сътворило света и го управлява с промислите си:, че най-разумното служене на Бога е да правиш добро на хората, че душите ни са безсмъртни и че всяко престъпление ще бъде наказано, а добродетелта възнаградена било тука, било на другия свят. Неделите си той изпозлвал за учение, а почитта му към всички религии с убеждението, че и най-лошата оказва известно благотворно въздействие, го карала да избягва всякакви разговри, които биха могли да целят понижаването на доброто мнение, което другият има за своята религия. По това време, той целял да постигне нравствено съвършенство. Искал да живее, без да прави каквато и да била грешка, да победи всичко, до което могат да го доведат естествената склонност, навикът или околните. Понеже знаел или мислел кое е право и кое криво, не виждал защо да не може винаги да върши едното и да отбягва другото. Но скоро разбрал, че си поставил непосилна за него задача. Докато вниманието му било съсредоточено да се пази от една грешка, често бил изненадван от друга. Навикът използвал невниманието. Инстинктът бил по-силен от разума. Така той стигнал до заключението: “Само едно умозрително убеждение, че е в наш интерес да бъдем напълно добродетелни, не е достатъчно за да ни предпази от подхлъзване; за да можем да разчитаме на едно постоянно и неизменно нравствено поведение, трябва първо да пречупим лошите навици и да придобием и утвърдим добри.” Тогава за целта събрал всичките си записки от неговите любими книги и ги впрегнал в план за оформяне на характера му още на младини. Спрял се на 13 добродетели и добавил кратко указание за точното значение, което влагал във всяка една от тях.

1.Въздържание. (Не яж до пресищане, не пий до опиване).

2.Мълчаливост. (Говори само това, което може да бъде полезно за другите или за тебе, избягвай празни приказки).

3.Ред. (Всяко нещо да си има определено място, всяка част от задълженията ти да има определено време).

4.Решителност. (Решавай да извършиш каквото си длъжен да извършиш, извършвай неотклонно каквото си решил).

5.Пестеливост. (Не прави разходи освен за доброто на другите или на себе си, т.е. не пропилявай нищо).

6.Трудолюбие. (Не губи време. Бъди винаги зает с нещо полезно. Избягвай всички ненужни действия).

7.Искреност. (Не прибягвай до пагубни измами. Мисли безхитростно и справедливо и ако говориш, говори така).

8.Справедливост. (Не причинявай никому зло чрез несправедливост или чрез неизвърване на доброто, което му дължиш).

9.Умереност. (Избягвай крайностите. Въздържай се да се възмущаваш от обиди повече, отколкото смяташ, че те заслужават).

10.Чистота. (Не допускай никаква нечистота на тялото, дрехите или жилището си).

11.Спокойствие. (не се смущавай от дреболий и от обикновени или неизбежни беди).

12. Целомъдрие. (Прибягвай до половата връзка рядко, само заради здравето си или за да имаш потомство, и никога до пресищане, изтощение или увреждане на собственото ти спокойствие или спокойствието и доброто име на другите).

13.Смирение. (Подражавай на Христа и Сократа).

Автобиография: Бенджамин Франклин

Редактор: Мартин Ангелов