12 Правила за живота

Код на продукта:  
24.95 лв.

Крайна цена с ДДС:Корица: Мека
Формат: 15,5 / 23,5 см
Страници: 432
Тегло: 0.600 кг
Издадена: 29 ноември 2019 г. 
Издателство: Гнездото
Виж още от Джордан Питърсън

Не съм почитател на заглавието, но заставам зад идеята животът да се живее съобразно някакви определени правила, в които съществуват понятия за добро и зло, за правилно и грешно, за истина и лъжа, за добродетели и пороци. 

Книгата четох първо на английски, непредубедено и почти лакомо, така както навремето четях Фройд, Юнг, Камбъл, Виктор Франкъл и др. По-късно разбрах, че Джордан Питърсън (клиничен психолог, професор по психология) е заклеймен и “фреймнат” от постмодерното ляво като консервативен, “политически некоректен” и едва ли не някакъв религиозен реакционист. Всеки, който е чел дори една глава от тази книга ще види, че това, което прави Питърсън е нещо съвсем различно. 

“12 правила на живота” за мен работи като разговор с един от най-смислените и интелектуално дръзки събеседници днес. В този разговор ще се споменават Библията, фолклора, митологията, Солженицин, Достоевски, Ницше, Оруел, Маркс, Милтън, Гьоте, Фройд, Адорно, ще се говори за ужасите на сталинизма и за злото на нацизма (възможно ли е въобще да се пише поезия след Аушвиц?), в този разговор ще се споменават недъзите днес, ще се поставят важни въпроси, но не само това — ще се посочват и възможни отговори. 

Търси смисъла. Животът е страдание. Казвай истината, изправи се, порастни, възмъжавай, мисли, учи се, труди се, действай, изразявай се точно и ясно, не критикувай околните, преди да се справиш със себе си, бъди дисциплиниран, бъди ОТГОВОРЕН, търси причината в себе си — това са някои от многото неща, за които говори Питърсън. Човек трябва първо да вкара ред в себе си, преди да тръгне да поправя света. 

“Ако всеки от нас живее правилно, ще процъфрява цялото общество” пише в предговора Дж. Питърсън. И знам, че именно думата “правилно” подлудява някои хора, за които думата “морал” е относителна категория, непрактична и неприложима към съвременния свят. Подозирам, че повечето от тези хора не са чели и страница от тази книга, не им трябва, те си знаят. 

Преводът на Анна Златанова е отличен. 

Та, това е. Приятно четене.

п.с. Научавам, че в последните седмици самият Джордж Питърсън е в сериозен психически и здравен колапс, от който може да излезе, а може и да не успее. Но той знае по-добре от всички какво е “тъмната нощ на човешката душа” и се надявам да намери спасителното въже в съвременната медицина и психология.
Бърза поръчка
Не е нужна регистрация. Въведи само телефонен номер и ние ще ви се обадим!
12 правила за смислен и пълноценен живот. 12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад.
Това не е книга от един психолог за психология. Нито е класическата книга за самопомощ и личностно развитие. Тя е много повече от това. В нея си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.
Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му.
В своите „12  правила за живота“ прочутият психолог отговаря на най-сложните въпроси, които вълнуват всеки човек, като виртуозно преплита есенцията на хилядолетната човешка мъдрост, изумителните открития на авангардната наука и посланията на великата литература и философията. Питърсън разбива много от стереотипите на съвременното мислене. И в същото време издига на по-високо ниво съвременното разбиране за човешката личност.
12 правила, които няма да ограничат свободата ви, а ще ви направят по-свободни.
В 12 широкообхватни есета д-р Питърсън ни въвлича в един задълбочен разговор за дисциплината и отговорността, за смисъла на човешкия живот, за доброто и злото и за мястото на всеки от нас в сложното устройство на света. Хората имат нужда от този разговор, смята той, защото единствено смисълът, дълбокият смисъл може да ни подкрепи по време на неизбежните житейски трагедии.
„Тъй като всички ние сме уязвими и смъртни, болката и тревогата са неделима част от човешкото съществуване. Ето защо се нуждаем от средство за противодействие на страданието, което е присъщо на Битието. Ние се нуждаем от сигурната опора на една дълбока система от ценности. В противен случай ужасът от съществуването бързо ще превземе живота ни. А след това ще нахлуе и нихилизмът с неговата безнадеждност и отчаяние.“
Неговите 12 правила за живота сами по себе си не са сложни, но са подплатени с огромна мъдрост и многопластови разсъждения за света и за човешката природа. Опирайки се на изключително широките си познания в различни области, както и на клиничния си опит, д-р Питърсън  ни предлага задълбочено и в същото време практично виждане за живота. Той обяснява сложните житейски проблеми с вещината на опитен психолог, но отношението му към читателя е искрено и по бащински загрижено. Успоредно с практичните съвети и примери посланията на тази книга докосват сърцето, умиротворяват духа и облагородяват ума. Дори и в най-сложните разсъждения за устройството на света Питърсън успява да посочи мястото на всеки отделен човек, неговата важна роля и отговорност.
С тънък хумор, блестяща логика и богата информация, книгата обяснява защо трябва да оставим на мира децата, които карат скейтборд, и какво можем да научим от нервната система на омарите; защо е толкова важно да стоим изправени и по какъв ужасен път вървят хората, изпълнени с негодувание, арогантност и отмъстителност; как да живеем пред лицето на неизбежното човешко страдание и защо трябва да се стремим към смисъла, а не към щастието. И още…
Подредете своя дом и направете света по-добър. Започнете от себе си.
„Всеки от нас трябва да поеме възможно най-голяма отговорност за личния си живот, за обществото и за света. Всеки от нас трябва да се научи да казва истината, да поправя повреденото и неработещото и да вдъхва нов живот на старото и отживялото. Само по този начин можем да намалим страданието, което трови света.“
„Пораснете, научете се да носите отговорност и живейте достоен живот“ – това е най-важното послание на д-р Питърсън.
„Хората искат да чуят една дискусия за отговорността и смисъла – казва Джордан Питърсън в едно интервю. – Те имат нужда от това, защото през последните 50 години в нашата култура не е имало такава дискусия. Ние се бяхме концентрирали върху правата и привилегиите, свободата и импулсивните удоволствия. Всичко това е полезно, когато е уместно, но е повърхностно. А когато хората са повърхностни, житейските бури ги пречупват. Аз говоря с тях за това как да изградят за себе си една здрава основа, която работи.“
Защо са ни правила?
„Хората се нуждаят от внасящи ред принципи, без които хаосът ще надделее. Ние се нуждаем от правила, норми и ценности – и като отделни индивиди, и като част от обществото. Нуждаем се от рутина и традиция. Това е ред. Редът може да стане прекомерен и това не е хубаво, но пък хаосът може да ни погълне и удави – и това също не е хубаво. Затова трябва да вървим по правия, макар и тесен път. Дванайсетте правила в тази книга, заедно с придружаващите ги есета, ни дават указания как да останем там. А това „там“ е разделителната линия между реда и хаоса. Това е мястото, където сме достатъчно устойчиви и достатъчно способни да изследваме, да се променяме, да поправяме това, което трябва да се поправи, и да си помагаме. Именно там откриваме смисъла на живота и на неизбежното страдание.“


The purchased item is sent by the seller to Vestiaire Collective so that the item can be checked by our team of experts at Paris. Once declared compliant, the item will then be shipped to your delivery address.
Items purchase from an individual seller are neither refundable nor exchangeable. If you are not happy with your item, you may resell the item without commission. The item will be relisted at the purchase price and only a handling fee will be deducted.