15 Яну. 2019

Нещата са в твои ръце – приятелю.

Нещата са в твои ръце – приятелю.
Не живейте лошо, не бъдете демотивирани. Статиската сочи, че в България около 300 000 са изгубили мотив да живеят. Не бъдете като тях. Не стойте просто ей така на някой клон, на някое дърво-клатейки се. Не висете като суджуци, които ги брули вятъра. Не бъдете от хората, които нито учат, нито работят, нито данъци плащат. Нещата са в твой ръце – приятелю.
 

В ТВОИ РЪЦЕ!

Вземете се в ръце. Нямате право да бъдете безотговорни към времето. Направете нещо със себе си. Завършете някакво образование. Животът е един-той минава. Започнете от някъде. Вземете една метла, карайте такси, карайте камион. Направете нещо – сега. Не чакайте и не отлагайте повече. Ето една истинска случка от живота на Камен Донев. Веднъж му се наложило да вземе такси за кратко разстояние и шофьорът му отказал да го закара дори на двойна тарифа. Какво значение има, когато разстоянието е кратко и работата е нищожна? Свършете я – това е важното. Не отказвайте курсове малки или големи. Не бъдете като този таксиметров шофьор -> мързеливи. Запретнете ръкави и свършете работата закоято сте помолени.

По света съществува една безкрайна простащина. Непрекъснато се питайте дали не сте попаднали по някаква случайност в нея. В България например, понятието “чалга” е една от причините за оглупяването, деморализирането и опошляването на народа. Тази вълна се изливаше и продължава да се излива от години и цялата мутряшка история, която формира възгледи за живот, ако щете LIFESTYLE е огромен проблем за българите. Някои от тях например изобщо не слушат текста на музиката, други пък просто си щракат с пръсти и леко се поклащат, а трети се занимават само с това. Темите са плашещи – пари, коли, жени, изневери и глупости -> нищо съществено. Това е един жалък пълнеж на време, една доброволческа смърт. Още по-страшно -> душевна смърт – говори актьора.

Камен Донев например е потърсил онова дълбоко добро в себе си, което е заложено в душата на всеки човек и през призмата на българския фолклор, който с песните и танците си го е научил как да се справя с проблемите в живота и днес ни радва с невероятните си представления, които всяка година запълват най-големите български зали от зрители. За изграждането му на такава велика личност има огромна заслуга българския фолклор, а и обратното – фоклорът му дължи заслуги. Актьорът е достигнал до върховете не само на националната, но и на световната музика. Още си спомням през лятото на 2016 година, когато бях свидетел на едно от изпълненията му, останах вдъхновен, осъзнат и вече с друг подход към живота. Бях излекуван от битовите проблеми, които имах до онзи момент. Камен Донев е достигнал до хоризонти далеч отвъд човешката представа за музика в съчетание с танците, което ни подсеща да не прахосваме дните си, защото времето е скъпо и дните са броени.

Търсете доброто във вашите заложби. Вашата интуиция ще Ви отведе в правилната посока. В моят живот също имаше период на несъзнаване на това което правя, когато бях част от този водовъртеж, но стремежът ми към развитие ме извади от там и сега се чувствам по-зрял и по-осъзнат от културна гледна точка на моята принадлежност. Затова съберете мислите си и ги насочете към истинските, съществените значения за вас, независимо къде се намирате. И ако веднъж изпаднете в такава ситуация, веднага се запитайте, кои ваши интереси са полезни и кои деградивни. Изплувайте от недрата на простотията и повече никога не потъвайте.

Животът е в твои ръце – приятелю! – Камен Донев
Източници Дарик Радио
Интервю на Даниел Ненчев с Камен Донев от 01.12.2017 
Редактор: Мартин Ангелов
Линк към интервюто http://darikradio.bg/media/229/Kamen-Donev-v-Nova-Kultura.mp3