06 Май 2019

Елементи на успешно поведение – навици

Елементи на успешно поведение – навици

Ако нашите навици се изграждаха лесно, то нямаше да има смисъл да се учим и да се развиваме. Всичко щеше да ни бъде вродено, подарено и придобито без усилия – така животът щеше да е по-лек. Характерите ни щяха да бъдат моделирани при раждането и всички щяхме да разгърнем потенциалите си от рано, а след това да се превърнем в професионалисти от различни области. По този начин нямаше да има колебания, нито състояния на нерешителност. Всеки щеше да бъде перфектен и полезен за света със своите вродени уникални навици и таланти. Но, за жалост такива вродености са вероятно по-малко от 1% от населението на Земята, а и понякога остават неразгърнати поради ред причини. Затова нека се насочим към образованието, което ни разкрива пътя към себепознание и съвършенство.

На първо място трябва да приемем, че най-важните решения, които взимаме не са когато сме поставени под голямо напрежение и ни предстои нещо спешно, а напротив това са решенията ни в онези тихи моменти на шепот, когато сами достигаме до прозрението на нашия живот и взимаме решенията от които ще зависи бъдещето ни. Важно е да потърсим дълбоко в себе си онова пламъче, което ни кара да бъдем искрени, честни и справедливи пред себе си и останалите за да разберм, какво наистина сме в този живот, кои са онези наши силни черти от характера и как можем да бъдем полезни с тях. Затова ще Ви разкрия една малка тайна, която е стъпалце към онова, което наричаме – Успех. Това най-просто казано са нашите навици.
 

Навик №1 гласи “Поставете най-важните неща първи”

Това означава, че трябва да бъдем организирани още от сутринта, след като сме отворили очи, минали сме през банята и хвърлим поглед в огледалото. Запитвали ли сте се, какво всъщност стой зад това лице? Някога случвало ли ви се е да прогледнете дълбоко до ирисът на окото и да осъзнаете, че вие не сте просто обикновен човек, а нещо съвсем необикновено и велико и че животът, който е най-големият дар е в собствените ви ръце и само вие можете да го направлявате с лекота и спокойствие. Ето какво можете да окачите на огледалото си докато си миете зъбите или се бръснете. Стихотворението е написано от индийски драматург Калидаса:
Поздрав към Зората
Погледни новия ден!
Той е живот, същността на живота.
В краткия му път
са всички истини,
цялата реалност на съществуванието:
щастието на израстването,
величието на действието,
блясъкът на красотата.
Вчера е само сън,
а утре – блян.
Но добре изживяното днес
прави вчерашния ден щастлив сън,
а утрешния – прекрасно видение
Затова обърни взор към новия ден
и поздрави зората!

А вместо това, ние отваряме очи и първото нещо докоето се докосваме са нашите мобилни устройства. Това е голяма грешка, която аз лично извършвах години наред, но се научих с времето да избегна този лош навик, като вечер оставям телефона си далеч от главата и ръцете ми, а като допълнение поставям любимите си книги и тефтери още по-близо до мен. в които си отбелязвах най-красивите текстове, поеми и цитати, които да ме захранват с енергия още от ранна утрин, та чак до късно вечер. Вместо да си губя времето докато скролвам из реклами и недостоверна информация, аз реших че трябва да разгърна тефтерите си и да видя, какви са най-важните неща, които трябва да свърша най-напред. А именно – изготвянето на важна презентация, която да представя пред колегите ми в работата или необходимия реферат, който ще ме освободи от взимането на труден изпит, или няколко физически упражнения, които ще ме концентрират да следвам целите си неотклонно.

Събуждането рано сутрин е един от най-полезните навици, които можете да изградите. Някои от най-успешните хора на нашето време стават много рано. Тим Кук се събужда в 3:45, Дуейн Джонсън (Скалата) например се събужда в 4, Илон Мъск в 7.
Но да станете рано и да извършите неща като гледане на телевизия докато стане време за работа не е правилен подход към деня. Много хора се заблуждават, че като стават рано и през деня извършват задачи по спешност – са имали успешен ден. Точно обратното -важните задачи отново са останали на втори план и така докато накрая не стане време за лягане те не са били решени. Разликата е в това да се учим, как да разпознаваме необходимото от спешното. Тайната е да започваме деня винаги с най-трудните и най-важни задачи за деня. Нека не отлагаме повече ангажиментите, които сме поели или които са ни възложени, защото именно те ще ни направят независими и успешни в нашето развитие.
 
“Помислете си само, утрото на този ден няма да изгрее никога вече.” – Данте

Животът ни се изплъзва с голяма скорост казва Карнеги. Летим през пространството с тридесет и един километра в секунда. Най-ценното, което притежаваме, е днешният ден. Той е единственото, което притежаваме със сигурност.